Hvem er hagedesigneren?

Lysekil2008
Hagedesigneren på tur i byparken i Lysekil, august 2008

Hei, jeg heter Johan Strand og utgir hagetidsskriftet på nett som jeg kaller Hagedesignerens hjørne. I tidsskriftet mitt skriver jeg om alt jeg har arbeidet med og alt jeg interesserer meg for som har med hage å gjøre. Både stoff om hageplanter, anlegg av hager og fine opplevelser foruten meningene mine vil komme på trykk i dette tidskriftet på nett. Iblant tar jeg utgangspunkt i prosjekter jeg sjøl har gjennomført, men som regel skriver jeg bare ut fra hva som gjør inntrykk på meg i forbifarten. Det gjelder også bilder jeg publiserer.

Som mange er klar over er nesten alle hagebloggere i Norge kvinner. Slik er det pussig nok ikke i andre land. Bloggen du nå leser er skrevet av en mann og er – tro det eller ei – helt forskjellig fra kvinnenes blogger. Ikke et vondt ord om bloggdamene, men jeg kunne aldri skrive om hager på den måten de gjør. Så, min stemme i bloggverdenen kan være viktigere enn du har tenkt over. Kanskje du slår et aldri så lite slag for likestilling ved å lese «Hagedesignerens hjørne»?

Faglig bakgrunn er en Cand.agric-grad ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet på Ås) med landskapsarkitektur og hagebruksvitenskap i fagkretsen. I tillegg har jeg en grad i biologi fra Universitetet i Oslo. Før jeg ble pensjonist drev jeg firmaet Strand hagedesign gjennom tjue år og tok da på meg planlegging og rådgivningsoppdrag i forbindelse med privathager etc.

Hvis du vil kontakte meg direkte, bruker du e-postadressen johan.strand@gmail.com

 

 

20 hendelser på “Hvem er hagedesigneren?”

  1. Hei,

    Vanlig sølvbusk er en busk på under to meters høyde. Jeg kjenner ikke til noen som selger den i dag, men det fins nok. Eller spa opp et rotskudd fra en busk som står i en eller annen hage. Den var vanlig planta ca. 1950-80, men folk satte ikke pris på alle rotskuddene som den produserte. Russisk oliven eller Smalsølvbusk kan du få kjøpt på Vestby planteskole ved Sarpsborg. Denne blir et lite tre.

  2. Hei Johan!

    Jeg fant nettstedet ditt etter å ha søkt på sølvbusk. Her er det jo masse annet interessant å se på, så takk for det!
    Men altså, hva er forskjellen på russisk og amerikansk sølvbusk? Og vet du hvor jeg kan få kjøpt en av dem nå eller til våren?

    Med vennlig hilsen Kristine Hjertholm på Nesodden

  3. Hei,

    Jeg har ikke erfaring med Ilex crenata selv. Har heller ikke hørt noe om hvordan den har klart seg i Norge. Det jeg har å bygge på er i første rekke Det danske hageselskabs håndbok om trær og busker. Arten blir omtalt som «Meget hårdfør» og det blir nevnt at den blir inntil 2-3m høy med voksemåte svært lik buksbom. I amerikansk litteratur blir I. crenata plassert i sone 5. Den blir kalt «Extremely useful», men det blir gjort oppmerksom på at arten også er ekstremt variabel (Det er mange ulike kultivarer). Klarer seg bra i halvskygge. Ja, håper du ble litt klokere av dette. Beklager at jeg ikke har førstehånds kjennskap å skilte med.

  4. Hei Johan. Jeg bor i søndre Vestfold og vurderer Japansk Kristtorn som hekk. Ser denne som en god erstatning for Buxbom som jeg liker godt. Tett og fin å forme. Har du noen erfaring med Japansk Kristtorn i norsk klima? Vi ønsker en hekk på ca 1,5 m og bredde opp til 1m.

  5. Takk for svar. Treet kjøpte jeg på Hageland Kråkstad. De var fine alle sammen av de du anbefalte, går nok for Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ eller Sorbus aucuparia ‘Rosina’. Mvh Lina

  6. Interessant med S. pogonepetala. Hvor kjøpte du det? Når det gjelder mer velvoksne og velprøvde rognetrær har vi på den ene siden de «gatetrærne» Sorbus hybrida, S. mougeottii og flere. Dette blir trauste og gode trær. Men på den annen side har Sorbus ulleungensis ‘Dodong’ enda større prydverdi og blir et alle tiders hagetre. Det blir trolig like stort som de før nevnte. Sorter av S. commixta er kjempefine i en hage og det samme gjelder sorter av vanlig rogn, som Sorbus aucuparia ‘Rosina’. Konklusjon? Et sikkert kort, nesten uansett plassering er Sorbus hybrida (Rognasal). Men ingen av de jeg har listet opp vil skjemme seg ut.

  7. Hei. Jeg bor ikke så langt fra Ås, i Skotbu. Jeg har et rognebærtre som er 5 år men som ikke trives så godt (Sorbus Pogonepetala) og lurer på om du kunne anbefalt et rognebærtre som er herdig og gjerne får litt tjukk stamme. Det kommer stå litt vindfullt her, men med full sol og i næringsrik jord.

  8. Hei,

    Sorbus meinichii er ikke i salg som jeg kjenner til. I Norge har arten status som «Nær truet», så det kan ikke anbefales å gå ut og spa opp et eksemplar. Treet forekommer spredt langs kysten bl.a. i Haugesundsområdet, men det er aldri mange eksemplarer på ett og samme sted. Har en lyst på rogn i hagen, har f.eks. Ødegårds plantesalg i Isvik stort utvalg av trær og busker. Om de har så mange rognesorter vet jeg ikke, for det er noen år siden de la ut sortimentet på nettet. Men det er verdt å høre med dem.

  9. Heisann interessant å lese om Rogn. Vi bor i Haugesund og ønsker å plante et Sorbus meinichii i hagen vår. Vet du hvor det er mulig å få kjøpt et slikt tre?

  10. S. vilmorinii er trolig herdig minst i sone 3. Men jeg må medgi at den foreløpig er så lite plantet at det er for tidlig å konkludere. Perlerogn er et sirlig lite tre som blir best i halvskygge-sol. Den har en sirlig, elegant form, blir ca 4m høy og har rosa-hvite bær. Fine røde høstfarger. Ingen rotskudd. Jeg så Sorbus vilmorinii første gang i salg på Lunds gartneri ved Fredrikstad for noen år siden. De har den ikke i dag. Vegge gård hagesenter ved Horten er mitt beste tips.

    Når det gjelder de hengende bladene på koreakornell har jeg lagt merke til akkurat det samme. I botanisk hage i Göteborg henger imidlertid ikke bladene. Der vokser plantene i frisk fuktighet i skogbunn og ganske sterk skygge. Det er hva jeg kan si om saken.

  11. Skat plante et tre hos vår datter på Gjettum i Bærum og ser at du skriver at Sorbus vilmorinii kan passe i mindre hager. Kan du si noe om herdighetssone, krav til lys, høyde, farge på bær og om den setter mye rotskudd. Samt hvem som evt fører den.
    Lurte også på hvorfor bldene på koreakornell henger etter » blomstring» Ser de er slik på hagesentrene også.
    Takknemlig for svar.
    Mvh Anne-Kari Ektvedt

  12. Hei.
    Jeg og søsteren min eier et hus i vest lofoten. Pga at huset ligger ved fergeleiet til vestfjordforbindelsen har vi snakket om å plante en hekk av rognebærtre, siden dette er et pent tre, og naturlig i lofoten. MEN, hvor får man kjøpt rogn for utplanting?

  13. Hei igjen
    Lenge siden nå men jeg finner stadig din gode side og gode svar når jeg googler og lurer på noe.Denne gangen var det utfyllende om Bambus. Din blogg er til god hjelp. Takk skal du ha igjen.Ønsker deg en god #hvile# vinter. Blir vel noen dager det 🙂

    Vh
    Tone

  14. super blogg og artig å lese alt du skriver om,. Har selv fått frø på hjerna etter å ha sett hva man faktisk kan få til i norske hager. Masse flotte nordamerikanske prydbusker og trær finnes for ikke å snakke om asiatiske. Synd at folk ikke har fått øynene opp med å prøve litt «eksotiske» planter for det er utrolig hva som funker. Catalpa, Robinia,Wisteria,dogwood tree,plumeria ,jacaranda,Pawlonia, og en rekke andre spennede tre og busker. til og med Palmer kan man få til med godt hell,som feks diverse yucca «palmer» og prydgress. Hvor får man så tak i slikt, jo Ebay feks. driver nå å sår frø til den store gullmedaljen, mange av disse må man scarifisere, og gi en kulde periode, og da er høsten en fin tid å gi disse frøene en naturlig høst og vinter.

    Om du har noen andre tips til spennende busker og trær med fantastiske farger og blomster så skrik ut, for jeg har blitt hekta 🙂 Og mange tror at klimaet i USA er så veldig forskjellig fra norge, Joda de har varmere sommer mange steder og nesten tropisk klima lengst sør. Men husk på at de nordligste statene(om trent fra kentucky /Ohio valley og østover og vest over har en streng, kald og våt vinter med mye snø og kulde. ikke ulikt vinteren langs norske kysten mange steder med mye variasjon både opp og ned på temp skalaen. Så trær og busker som kan vokse i kentucky og Ohio mot new York og boston burde man få til,samme gjelder for staten Washington opp mot kanada grensen, som har et tilsvarende klima som sunnmøre, regn og vått om sommern og kaldt og grått og kjølig om vinteren. Blir spennende å se hva frøene mine blir til, jacaranda og pawlonia spirer så smått allerede etter 2 uker. Og et lite lass med frø av andre amerikanske typer kommer med posten om ikke så alt for lenge . uansett,. tusen takk for en inspirerende blogg og er en fryd å følge. Hilsen Thor

  15. Hei Guri,

    Lykke til med surjordsbedet. Mine tre bed varierer i størrelse mellom 15 og 20kvm. Alle bedene er litt utvidet i forhold til bildene som ble lagt ut i 2012. Det som var minst har jeg utvidet mest og det er nå ca. 4x5m, tenker jeg.

  16. Hei Johan!
    Har med interesse lest ditt innlegg om surjordsbed, da jeg selv er i ferd med å planlegge tilsvarende.
    Mitt spørsmål er; ca hvor stort er ditt bed. Det ser lite ut på bildene, men jeg antar at det er et bedrag, siden du har plantet fire rhododendron blant mye annet.

  17. Herdigheten til S. veitchii oppgis til H6 i sortslista. Dessverre kjenner jeg ikke til noen som fører den i dag. Åpenbart var den mer vanlig i handelen tidligere for jeg finner den omtalt både her og der. Selv om S. veitchii er en del omtalt er det ikke andre steder (utenom Ås) jeg har sett den. I professor Reisæters (NLH) kompendium om busker og trær fra 1972 kan en lese: «Vill i Sentral- og V. Kina. Innførd 1900. Herdig i Mellom-Sverige. Lite prøvd her i landet. Vart planta i parken ved NLH i 1942.» Og der vokser den så vidt jeg vet den dag i dag.Bildene på bloggen er forresten fra Grodås.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.