Agnbøk er en fin hekkplante

SG1L3372Etter fire år har hekken nådd denne imponerende høyden og det er forlengst på tide å begynne å klippe den. Sidene på hekken burde ha blitt slettet til med saksa alt etter det første året, så nå er en nødt til å være litt hardhendt for å få form på hekken. Toppen av en agnbøkhekk skal en ikke røre før den har nådd høyden som ønskes. Så sett i gang. Det fine med agnbøk er at den dekker like godt om vinteren – løvet sitter på til våren. Jeg må også ta med  at agnbøkrøttene går rett ned i jorda uten å lage problemer for belegning eller for naboplantene. Fint hvis plassen er begrenset.

10 hendelser på “Agnbøk er en fin hekkplante”

 1. Lindehekk er kraftige saker. Den tåler å brekkes ned uten at hekken blir spolert av den grunn. Av hekker som ikke skal klippes kan Stautleddved (Lonicera morrowii) være en mulighet.

 2. Vi bor i klimasone H3. Ønsker en hekk på ca 2 meter. Har fått tips om svartsurbær, men plantene ser puslete ut, og jeg er redd de ikke tåler all snøen. Fikk forklart at de vokser opp igjen, men det må jo da ta lang lang tid…
  Vi har snakket om å heller sette opp gjerde, men det blir jo ikke like fint som hekk. Andre alternativer vet vi ikke om…

 3. Bøk, agnbøk og liguster har gjennomgående stamme. De har en «topp» som leder an i veksten og som det vil skade planten å få brukket/skåret av. Andre hekkplanter skal en skjære toppen av årlig mens de er under oppbygging. Når det gjelder plantevalg er det helt avhengig av klima og andre vokseforhold. Foruten hvor høy hekk en ønsker seg.

 4. Takk for svar!
  Men lurer litt – hvilke planteslag har ikke gjennomgående stamme? Er ikke sikker på om jeg forstår hva du mener med det. Tips til planter?
  Er vel hekk vi helst vil ha, er penest det, men er redd for at snøen skal ødelegge alt.

 5. Agnbøk er ikke så nøye på jordsmonnet, men snøbrekk vil ødelegge mye. Dere bør velge et planteslag som ikke har gjennomgående stamme. Når det gjelder valg av avgrensing eller hekk, er det vel best om dere får noen til å komme og se på stedet og gi sin anbefaling. Det er mange muligheter.

 6. Hei
  Er på utkikk etter en hardfør hekk som skal være et skille mellom to eiendommer. I skillet blir også all snøen som blir frest lagt, så området der hekken skal stå blir dekket med mye snø. Vi er redd for at all snøen kommer til å knekke plantene vi evt planter. Hvordan er det med agnbøk – er den så hardfør at den kommer til å tåle dette?
  Setter også pris på evt andre ideer for å avgrense mellom to eiendommer, det er veldig åpent og vi ønsker skjerming.

 7. Hei, dette var problematisk. Hekken vil nok vokse i høyden også, men nå vil det ta lengre tid. Jeg har ikke annet råd til deg enn at du bør stusse plantene kraftig i bredden om sommeren og gjødsle jevnlig.

 8. Hei. Jeg har klippet hekken i toppen før den har nådd ønsket høyde, og nå vokser den mer i bredden enn i høyden. Plantet den for 3 år siden, og høyden er nå ikke mer enn 50-75 cm. Hva kan jeg gjøre for å få den til å vokse mer i høyden enn i bredden? Mvh Anne

 9. Hei!
  Agnbøk blør mye hvis en klipper den nå. Om det er skadelig for plantene er det ikke forsket på, men alle kan være enige i at det ikke ser pent ut. Vil en være på den sikre side venter en med å klippe til 1. juli. Lykke til.
  Johan

 10. Hej!Googlet agnbøk forå få et bilde på hvordan vi skulle klippe hekken….ble veldig overrasket over å finne min egen hekk…morsomt… mvh Catrine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.