Det vanskelige inngangspartiet

Ja, skal det være privat eller offentlig? Innbydende eller avvisende? På bildet ser vi at det er flere ting som avgjør spørsmålet:

  • Avstanden ut til boligveien er kort, det trekker mot at rommet blir mer offentlig. Det trengs kraftige hekker eller gjerder for å skjerme seg når det er så kort ut til offentlig vei.
  • Benken til side for inngangen er en eneste stor invitasjon. Det kommer helt av seg sjøl å slå av en prat med den som sitter der.
  • Rhododendronen tar derimot til motmæle mot benken. Den skaper et lukket rom du ikke kan nå inn til fra veien, ikke uten å krysse ei grense. Denne grensa er markert av gryta, som står der lik en vaktpost. Så totalinntrykket blir blandet og de fleste vil slutte at benken kanskje ikke blir benyttet så ofte, men er mest til pynt.
  • Med døra og kjøkkenvinduet på gløtt og Rhododendronen erstattet av blomster hadde inntrykket blitt utydelig. Da hadde grensen mellom privat og offentlig blitt mer utvisket.

Har jeg med dette sagt noe om de som bor i huset? Nei, saken er at vi vil to motsatte ting samtidig, de fleste av oss. Både vise fram litt innbydende skjønnhet og skjerme oss fra en altfor påtrengende omverden. Det er vanlig å ende opp med at inngangspartiet til huset vårt har et blandet budskap til nabolaget.

Rhododendron er som du ser meget godt egnet til å skjerme av et inngangsparti. Den er et alternativ til Tuja, også her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.