En hyllest til tuja

Thuja occidentalis var det første treslaget som kom fra Nord-Amerika til Europa. Det fikk med en gang navnet Arbor vitae – livets tre. De første tujaene i Norge ble plantet i 1770-åra på Rød herregård ved Halden. Treet til venstre over kan være et døme på hva for et staselig tre tuja kan bli om det får lov og tid. Det ble neppe planta i 1770, men kanskje det er en stikling av et av disse? Snur en seg og ser mot fjorden, er det flere gamle tujaer å se, som det kronglete klenodiet i midten over. Dette er trær med stor personlighet – men kan virkelig ‘Brabant’ bli til noe sånt? Jeg tviler. Det var flere gamle tujaer her før, men mange var døde da villvinteren 1996 endelig var til endes.

Som kontrast: Plantinger av bartrær er det mange av i offentlige miljøer. På bildet til venstre under ser en hvordan det går når all skjøtsel opphører plantedagen. Det som var små nusselige vintergrønne har blitt til alles kamp mot alle. Tuja, barlind, hemlokk, buskfuru, viftelønn etc. er i full gang med å klemme livet av hverandre. Hvem vinner? Ingen. Bare å begynne med blanke ark og nyinnkjøpte planter igjen her. Ja, hva er i grunnen forskjellen på møblene du danderer rundt i stua di og levende vesener?

17 hendelser på “En hyllest til tuja”

 1. Jeg syns ikke det høres ut som Thujaen er på vei til å stryke med. Litt brunt bar som faller av er et vanlig syn, uten at det betyr så mye. Det dere kan gjøre er å skjære bort greiner som ser skrale ut. Unngå å grave rundt treet. Det kan skade røttene og forårsake uttørking av treet.

 2. Hei,
  min familie og jeg har nettopp fått oss hage og mot naboen står det en stor tuja, jeg vil tippe rundt 8-10 meter. Jeg aner ikke hvor gammel den er, men huset er fra 1977. Vi ønsker egentlig å bevare denne tujaen, men den er brun noen steder ytterst og det har falt av litt brunt av den nå i vinter. Jeg ser også at noen skudd som kommer ser gråaktig ut. Det kommer dog nye, frsike grønne skudd og vekster noen steder. Er det noe som kan gjøres for å redde denne busken? På forhånd takk for svar.

 3. Det er velkjent at soppangrepene er verre i våte somre. Nyplanta hekker er nok mer utsatt enn etablerte planter. Tett planting (som hekkplanter nødvendigvis er) fremmer også sopp. Du bør klippe av det brune baret og fjerne det. Trolig vil hekken se bedre ut alt til neste år.

 4. Hei!

  Er litt plaget av at mine tujaer, plantet i vår vokser litt merkelig. Noen er grønne og fine, mens andre har blitt litt brune nedentil. Veldig mye nedbør i sommer, kan det være en årsak?

  Hilsen Jan V

 5. Hei,

  Det er vanskelig å si uten å ha undersøkt plantene, men mest trolig er det at tujaene har litt etableringsproblemer etter å ha blitt satt i jorda. Det er ikke noe å ta på vei for. Dere bør se an situasjonen til neste år. Det er helt normalt at også større tujaer får enkelte brune og tørre kvister. Disse er det bare å klippe vekk.

  Vennlig hilsen
  Johan Strand

 6. Hei.

  Vi plantet tujahekk i august. Ble plantet i ny fin jord og ble vannet godt.
  Nå ser vi at enkelte tujaer begynner å bli brune i bunnen og enkelte steder oppover også.
  Naboen har noen gammle 3 meters høye tujaer som står like ved, de har også blitt brune enkelte steder.

  Kan dette være sopp?

  Hilsen Mona

 7. Hei!

  Det er nok lite dere kan gjøre på dette tidspunktet utover det som allerede er gjort. Hvis plantingen ble utført på en god måte, er det mest trolig at noen av plantene var i dårlig forfatning da dere kjøpte dem. Hvis de ser veldig skrale ut til våren, ville jeg vurdert å bytte dem ut framfor å bli sittende med en ujevn eller «hullete» hekk.

  Vennlig hilsen Johan Strand

 8. Hei 🙂
  Vi plantet tuja brabant hekk for en måned siden. Nå er det en del planter som ser ut som de «sturer» litt – er det noe vi kan gjøre for at de skal komme seg igjen? De har fått godt med vann og står i god jord, men vi har ikke tørt å gjødsle med tanke på at det begynner å bli sent i sesongen.
  (De er grønne å fine i toppen, men er litt tjafsete/tørre i bunn.)
  Hilsen Monika Myhrstuen

 9. Hei,

  Ja, du har ikke noe valg. Det brune må klippes vekk. Grunnen til at en ikke skal klippe enkelte hekker før de når ønsket høyde er ikke at det skader plantene. Men det fører til at det tar lengre tid for hekken å nå denne høyden.

  Vennlig hilsen
  Johan Strand

 10. Hei

  Jeg plantet Tujahekk for ca 1 år siden. Planter med høyde ca 1 -1,2 m. Den var fin og grønn og vokste bra hele sesongen i fjor. Nå etter en lang og kald vinter har det blitt mye brunfarge på de aller fleste plantene. Hekken er fortsatt grønn og fin i nedre halvdel, mens øvre del er brun og virker helt død. Nå er det vel slik at toppen ikke skal klippes før ønsket høyde er oppnådd, men hva er fornuftig å gjøre i dette tilfelle? Skal jeg klippe bort alt det brune? Fint hvis du kan gi meg råd om dette.

  Mvh
  Asgeir

 11. Takk for nyttig info!
  Meget takknemlig for svar – da vet jeg hvordan heg skal gå frem for å få dette til å sette seg.
  Da er det bare å ta en runde i hagen i morgen!

 12. Hei,

  Tuja kan formeres ved hjelp av stiklinger. Stiklingene er kvister tatt fra toppene av plantene. Når du klipper toppene av tujaplantene får du utmerkete stiklinger. Men merk at de bør ha en kraftig endeknopp i tuppen. Stiklingen skal være forvedet, dvs. brun nederst (og grønn på resten). Lengden på stiklingen skal være 10-25 cm. Du fjerner nålene fra nederste tredjedel av stiklingen med en kniv, dypper den i rotdanningsmiddel (kan sløyfes, men fører til dårligere resultater) og er nå klar til å stikke, som det heter. Bland sand og våt naturtorv og fyll blandingen i ei potte. Stikk noen hull i voksemediet (blandingen) og stikk den nederste tredjedelen av stiklingen nedi. Vann godt og trekk en plastpose over potta (hvit plast). Sett potta i et vindu (mot nord helst) og vent 3-4 måneder mens du holder voksemediet passe fuktig. Da har det dannet seg røtter og du kan sette potta ut og etterhvert ta av plastposen. Lykke til!

  Vennlig hilsen
  Johan Strand

 13. Hei
  jeg har noen svære thuja-busker langs gjerdet ved mitt nye/gamle hus, som jeg har kappet ned ca 1,5m.
  De var ca 5 meter høye.
  De avkuttede toppene er jo «fine og grønne» – er det noen måte å omplante disse på..?
  Kan man splitte dem opp i bunnen og sette dem i jorda?
  *KAN* de gro nye røtter på noe vis?

  På forhånd takk for svar

  Nybegynner

 14. Hei og velkommen til «Hagedesignerens hjørne» Det var leit å lese om at tujaene dine bukker under. Det er flere mulige årsaker til at dette skjer. Soppangrep er en mulighet, men jeg tviler likevel på at det er grunnen her. Jeg har sett litt for mange mange tujaer få brune greiner og brune topper uten å finne sykdomsorganismer på buskene. Veisalting er også en mulighet vi trolig kan se bort fra. Da tror jeg mer på at tujaene blir brune på grunn av generell uttørking. Paradoksalt nok ikke fordi det er mangel på vann. Det som oftest ligger bak er at rotklumpen var dårlig utviklet på innkjøpstidspunktet. Da er det ikke balanse mellom rotmassen og det grønne baret som rota skal forsyne med vann og planten kan kollapse og bli brun. Verre enda blir det når tujaene begynner å vokse etter planting, for da øker misforholdet mellom rot og topp. Å gjødsle ved planting og etterpå bidrar til å øke problemene, fordi det øker saltinnholdet i jordvannet slik at det blir tyngre for røttene å få tak i det. Grunnen til at rotklumpen var svekket ved kjøping kan være flere: Hagesenteret kan ha slurva med vanninga eller planteskolen kan ha sløyfa ompotting av plantene eller venta for lenge med å gjøre det. Det kan også være at rotklumpen ble utsatt for sol og vind før dere rakk å få dem i jorda.
  Dessverre er jeg ikke optimistisk når det gjelder tujaene. Det dere beskriver skjer oftest med store (og dyre) planter. Klipper en bort det brune og (endel grønt) og lykkes å redde tujaene, er oftest formen på plantene spolert.

  Vennlig hilsen
  Johan Strand

 15. Vi har plantet fem tuja utenfor hytta vår i Vestfold. De skjedde i begynnelsen av august. De fikk mye vann og gjødsel, og det har dessuten regnet mye på Østlandet i august. Men nå blir tujaene brunere og brunere nederst. Det brune «vokser» seg sakte oppover, har vi inntrykk av. Jeg finner ikke noe sted på nettet som omhandler stell av tjua, så derfor prøver jeg å spørre om det er noen gode råd å få på denne siden.
  Vi kjøpte den sorten tuja som er dyrest og best, fordi det finnes flere prisklasser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.