Eseltistel – den trenger du til ørkenhagen din

For skal du skape en hage preget av tørke og varme, bør plantevalget støtte opp under inntrykket du forsøker å få til. Vekstene må se ut som de holder ut å tørke. Mange planter fra Sør-østeuropa passer godt inn, for de er gjerne vinterherdige. Ellers går det an å plukke inn å plukke arter både fra kalde ørkener både i Amerika og Asia. Et velkjent eksempel er Yucca filamentosa. En annen plante som er selvskreven i dette selskapet er Eseltistel (Onopordum acanthium). Det er en norsk, to-årig plante på nær to meter. Eseltistelen  har kraftige torner – rene kaktusen. Vingekantene på stengelen bringer derimot tanken over på vortemelkplantene fra Kalahariørkenen.

Eseltistelen tar seg godt ut mot den røde låveveggen på bildet, men det er ikke i stauderabatten den hører hjemme. Effekten blir større når den blir brukt som solitær eller i en liten gruppe.

Har vi ørken i Norge? Nei, det som kommer nærmest er steppe-forholdene øverst i Otta-dalen. Her er et par bilder fra Vågå. Årlig nedbør ligger på dette stedet på omlag 200mm.