Et halvt års blomstring

Og det er vinterhalvåret det er snakk om! Trollhassel er det jeg snakker om – og ikke «Vrihassel», vel å merke. Du har sikkert sett trollhassel hvis du er mer enn vanlig interessert i å «botanisere» i hagesentrene. Virginia-trollhassel er en amerikansk art som årvisst er i gang med å blomstre tidlig i oktober og kanskje litt tidligere, også. Dette bildet er fra oktober 2023 i Strömstad. Virginia-trollhassel har ikke mye å konkurrere med seinhøstes annet enn seg sjøl. Blomstringen er ikke alltid så lett å få øye på inni bladverket. En høst som i høst er derfor rett medisin; Først mildt slik at blomstene kommer ut, deretter kaldt vær som sender løvet hums-bums i bakken. Får man ingen av delene, kan det være at man må gå litt innpå for å nyte synet av blomstene. Blomstringen tar ikke skade av sterk kulde og kan sette i gang om høsten med et halvt års forestilling for øye. Sa jeg at de dufter?

Virginia-trollhassel (Hamamelis virginiana) må du kjøpe som frø og ale opp på egen hånd. Det tar ett til to år før de spirer. Du kan høste frø sjøl hvis du er så heldig å ha et tre i hagen. Da vil du som i år oppdage noe rart: Det sitter «Nøtter» mellom bladene. De var helt klart blomster ett år tidligere. Jeg stakk «Nøttene» i lomma og glemte hele greia. Noen timer etterpå smalt det i lomma. «Nøttene» hadde blitt oppvarmet og presset frøene ut med stor kraft. Nå er frøene på plass i såbedet og nøttene gikk det også bra med. Grunnen til at jeg standhaftig setter «Nøtter» i anførsel

Virginia-trollhasselen er grunnstamme for ymse sorter av Trollhassel. De er kultivarer av artene Japan-trollhassel (Hamamelis japonica) og Kina-trollhassel (Hamamelis pallida). Det er disse plantene en får kjøpt i hagesentrene. Du skjønner hvorfor; Mye større blomster, og du legger merke til dem fordi ingen blader er i veien. Kultivarene er i blomst tidlig om våren, men jeg har sett Japan-trollhassel i storveis blomsterprakt i januar på Tøyen.

Trollhassel er en urgammel plantegruppe med mange spesielle trekk. De er nærmest levende fossiler. Botanikerne regner med at rakletrærne har utviklet seg fra planter som minnet litt om Magnolia og deres slektninger. Hvis en da lurer på hvordan et av mellomstadiene kan ha sett ut, så kan det ha minnet litt om Hamamelis. Fint da at det interessante treet overlevde istida i det østlige Nordamerika (også Kanada) og i Øst-Asia. Dessverre gjorde ikke det i Europa. Etter Gelasian-tiden i tidlig Pleistocen ser vi (paleontologene) mer til Hamamelis her hos oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.