…er egentlig et litt intetsigende navn, sjøl om det treffer godt. Det ble gitt fordi det alt på tredvetallet ble klart at Kolkwitzia amabilis var «den perfekte hagebusk», som professor Reisæter seinere formulerte det. På engelsk hadde en begynt å si «Beauty bush» alt tidlig, så da kom vel inspirasjonen derfra. Men av en eller annen grunn liker jeg det danske «Dronningbusk» vel så godt. Sjøl om Kolkwitzia er en busk du treffer på rett som det er, blir den lite plantet i dag. Merkelig, med tanke på at den er hardfør, nøysom og blomstrer fullstendig gloriøst i tre-fire uker i juni-juli. Men dessverre for salget er det etter at det verste vårrushet i hagesentrene er over. Kolkwitzia bør også bli tre-fire år gammel før den blomstrer rikt. Før og etter blomstringstida er det lite ved salgsplantene i hagesenteret som trigger kjøpelysten. Men la busken få noen år på seg på å nå et modent stadium og utvikle sin edle fonteneform. Sett gjerne flere eksemplarer sammen om du har plass og du får en buskgruppe som fungerer bedre som arkitektonisk element enn noen andre hagebusker.
Det var først i 1901 at Kolkwitzia amabilis ble funnet på 3000 meters høyde i fjellene i det sentrale Kina (Hupeh). Fagerbusken var ukjent også for kineserne før den tid. Til Norge kom den trolig omkring 1930.
Både grønne og halvmodne stiklinger skal det være mulig å få til å gro. Så skynd deg ut og ta noen. Spireevnen til frø vet jeg ikke så mye om, men jeg har aldri sett selvsådde Kolkwitzia-planter.
hei! Fagerbusken er fantastisk! Vi har en 80-90 år gammel hage, med en fantastisk fagerbusk som vokser/lener seg over en trapp, som en portal. Helt nydelig! Men jeg kunne tenke meg flere av denne buske rundt omkring i hagen da jeg er helt forelsket i den. Kan jeg formere den på noe vis? Blir takknemlig for svar!
Mvh Anette
Tusen takk for rådet….blir veldig spennende og prøve meg på den. 🙂
Fagerbusk tåler klipping, men klipper du den på høyden blir det dårlig med blomster. Om du fjerner greiner som vokser flatt utover er det derimot helt ok. Da blir busken smal og «fonteneformet», og tar følgelig liten plass i bredden. I tillegg trenger fagerbusken litt vedlikeholdsskjæring. Da skjærer du bort de eldste og mest visne greinene og du fjerner dem da helt ned ved bakken. Men vis forsiktighet! Når det gjelder plasseringen er det viktig å plante godt ut fra veggen. 1,5 m er ikke for mye.
Hei. Har planer om og kjøpe meg en fagerbusk til neste år.Jeg har bare en liten pklass og ha den på.Det er solrikt der jeg skal sette den.Men lurer på om jeg kan evn. klippe den om den blir for stor.Skal ha den ved innkjørelsen her, og jeg har vel 2 meter den kan stå på. Ser for meg en nett liten busk etterhvert.Hva slags stell skal den ha…evn. mye vanning første året? Har aldri prøvd meg på fagerbusk , så gode råd tar jeg imot. Tusen takk ..:) Ha en god dag 🙂
Har et bilde av den litt puslete fagerbusken på bloggen min fra februar i år «Sommermimring». Vet ikke om du kan stille noen diagnose da det er et nærbilde av floret.
Takker for kunnskap og mange gode råd. Her var mange ting å ta fatt i, skal komme tilbake når jeg har studert nøye hva symtptomer den eventuelt kan ha.
Hei!
Tror aldri jeg har sett en utvokst fagerbusk på den størrelsen, så her må det være noe spesielt ute og går. Jeg har sett fagerbusker stå og sture i vassjuk jord med grasvekst helt oppi røttene. Men de buskene var nå to meter høye, da. Er det rein sandjord du har, holder jo den dårlig på næring, også den som blir tilført. I så fall ville jeg fordelt gjødslinga utover våren og sommeren. Jordforbedring med kompost og leire kan også gjøre susen på lengre sikt. Men har du en mer normal jordtype kan det være mangel på et eller flere næringsstoffer som er årsaken. Flere av dem kan gi symptomer ved mangel som det går an å kjenne igjen. Hvordan er blomstringen? Ser du noe spesielt med bladene? Misfarging? Dvergvekst? Prikker? Skjeform? Er det i tilfelle de eldste eller yngste blada som viser slike symptomer? Eller er det blad som verken er av de eldste eller yngste?
Vennlig hilsen Johan
Har en fagerbusk på Solbakkjen, og den er meget vakker, men sliter med mye inngrodd gress rundt roten. Hagen er en villhage og busken står ikke i bed. Har gjødslet den godt og ser resultat av det. Men, den ser ikke ut til å bli høyere enn meteren. Den er mange år gammel. Har du et råd?
Å nei, to meter er ingen grense for Kolkwitzia. Jeg vil si at den blir fire meter høy under gode forhold. Buskene på Tøyen er vel bortimot såpass høye, såvidt jeg husker. Men der har de tydeligvis gode vokseforhold; Noe tørrr jord, kalk og masse sol. På den annen side er det mange busker som enten vokser på mark som er for våt eller for mager og som har problemer med å nå to-meteren. Når det gjelder plassbehovet skulle jeg tro at 2-4 meter er passe, kanskje litt mindre hvis en planter flere i ei gruppe og skal la dem gro sammen til noe som på avstand ser ut som en busk. Fjerner en alle skudd som ikke går rett til værs blir naturligvis busken smalere nederst enn den ellers hadde blitt.
Vennlig hilsen Johan
Hei, så flott denne busken er! Jeg har beundret den i bot hage Oslo i noen år, med tanke om evt å plante den i feriehagen. Men hittil har jeg drøyet fordi jeg er redd den blir for stor. Stopper den på 2 meter + i høyden eller? Og er en drøy meter radius for snaut? Tiltenkt plassering er i et hjørne av hagen så avstand til naboens gjerde blir avgjørende. Den er jo vakker selv om det bare blir med tanken, også 😉