Forvandling av en hage: Fra prærie til ørken til eksotisk oase

F077

Engang (2007) var det en firkanta plenflekk hvor det stod et avfeldig epletre og noen tilfeldige tujaer. I all beskjedenhet kalte jeg det «Prærien». Jeg fjerna det meste, men beholdt epletreet, la duk på og fylte grov grus over hele stasen. Da jeg var ferdig (2011) så det nok en smule ødslig ut. Jeg var framme ved «Ørkenen»:

F078

Sommerne 2012 ble brukt til å anlegge opphøyde bed:

F079

 

Bedene ble lagt oppå duken og jorddybden var 50 cm på midten av bedet. Kampesteiner holder det hele på plass. Jorda er en blanding av grov grus og veksttorv. Ett bed har fått en tilsetning av skjellsand. Tegninga over hagen (125kvm) ser slik ut:

M-veien1

 

Går en ned til hagen og ser inn i den fra nord, så det slik ut i begynnelsen av oktober 2012:

Nyhage-okt-12

 

Gråpæretreet er beholdt, men stammet opp. Det utgjør nå sentralpunktet i hagen. Bare stubben står igjen av epletreet i bakgrunnen. Rosen ‘Raubritter’ skal få bruke stubben som klatrestativ. Den gamle hekken er erstattet med en stramt klipt ligusterhekk. Det er mange vintergrønne planter her. I forgrunnen til høyre sees Kristornen ‘Lydia Morris’. Den har klart vinteren med glans – foreløpig. I et annet bed er Hjultre – Trochodendron araloides plantet. Enkianthus campanulatus – Klokketrollyng troner på toppen av et annet. I 2013 blir tilplantingen av bedene fullført. Jeg satser på å plante inn enkelte planter med et «tropisk» utseende, slik som Bananplanter og Ricinplanter. Det er også flere arter her fra før av med det samme preget, f.eks. Elefantgress og hortensiaene ‘Twist’n Shout’, ‘Rosalba’ og ‘Bluebird’.