Hagen om vinteren – sannhetens øyeblikk

Mahonia
Mahonia aquifolium i mai. Blomstene dufter og etterpå kommer det blå bær, som er spiselige. Bruk Mahonia i skyggen og på nordsiden. Jorda skal helst ikke være for tørr. Verst har den det i solsteiken i sørveggen. Men det er oftest der Mahoniaen har blitt plantet. Busken på bildet står på et sted solen aldri kommer til.

«Den hagen som ser bra ut om vinteren, ser bra ut hele året», er det sagt av klokere folk enn meg. Sjøl ville jeg ikke sagt det så bombastisk, men sikkert er det at vinteren er lang nok som den er. Kan vi gjøre noe med hagen som piffer oss opp gjennom de lange, grå månedene – så må vi for søren prøve på det! Så hva gjør en? Først må jeg si at det er andre deler av hagen vi er opptatt av om vinteren enn om sommeren. En sur dag med sno i desember spaserer du ikke rundt og hilser på blomstrende busker og stauder. Du går raskt, og iblant sløvt, mot inngangsdøra. Så, det er inngangspartiet vi ser kritisk på denne gangen. Digresjon: Jeg har sett mange fine hager som ikke helt holder stilen når jeg nærmer meg inngangspartiet. Sol-løst, rotete, glemt og uinteressant. Aldri har noen stolte hageeiere ledet meg hit for å vise fram hva det har fått til. Nei, bli med til framsida, der vi sitter i et hav av sol og blomster! Det er jo der vi liker å være! Men i framtida kommer du til å gå ti tusen ganger fra oppkjørselen til døra di. Sammenlagt bruker du like mye tid her som på uteplassen din. Og da har jeg ikke engang begynt å tenke på alle dem som besøker deg. Gudskjelov at du har mange ting du kan gjøre for å få folk til å stanse opp et øyeblikk før de ringer på, mens de slås av at her var det jo fint, da.

Bruk dette ved inngangspartiet:

Vintergrønne planter

Kristtorn er et must for et året-rundt-vellykket inngangsparti. Dette er levende juledekorasjoner. Røde bær blant taggete blad med et snødryss over – jo det gjør en glad å se det en mørk og stormfull aften. Sorter: ‘Lydia Morris’, ‘Heckenfee’, ‘Heckenstar’, ‘Blue Princess’ og Ilex crenata.

Mahonia er dobbeltgjengeren til Kristtorn. Vakker året rundt. Blå bær og gule blomster. Har helt ufortjent gått av moten .

Bær og frukter som er vakre om vinteren

Kristtorn, Ildtorn, Mispel, Snøbær, Alpeklematis.

Skyggetålende planter

Bladliljer, bregner, Parasollblad

Skjerming mot vind og innsyn

Kristtorn, Barlind, Vokstuja, Hemlokk

Belysning

Permanente lyspunkter  på bakken er tingen. Åtte måneder av året kan du da glede deg over interessante lyseffekter i de vintergrønne plantene.

Stikkord for utforming av belysningen:

  • Ikke så sterkt lys at det blender deg
  • Bare de mest iøynefallende plantene lyses opp –  i toppen
  • Lyspunktene bør lede deg opp mot inngangsdøra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.