Hammershus

Hammershus festning nær Allinge på Bornholm

….den gamle borgen på Bornholm blir det intet gjensyn med i år. Enda en gang hadde vi tenkt å legge sommerferien til den skjønne ø i Østersjøen, men akk.. Hammershus er det ikke så mye igjen av etter århundrer av kriger og beleiringer. Det er mest historien og utsikten man nyter her oppe i våre dager. Hva er påskuddet for å skrive om Hammershus på en hageblogg? Jo, syns du ikke treet i forgrunnen har en flott form? Formen har vel blitt til av store mengder sollys og kanskje beiting nedenfra. Såvidt jeg husker er det ikke andre trær på festningsområdet. Men hva er det for et tre? Jeg vakler mellom Naverlønn og hagtorn, men heller mot det sistnevnte. Kanskje du vet?

Mye av forfallet på Hammershus kom etter at festningen mistet sin militære betydning. Den ble overtatt av «Søfestningen Christiansø» som en kan skimte i nordøst fra Hammershus – hvis været er godt. Og det er det ofte på Bornholm.

Utsikten sørover fra Hammershus er betagende. Dette er kysten nedover mot Vang og Hasle. Granitten gir et u-dansk preg til det hele. Sør for Hasle forlater vi granitten og er over i Palaeozoicum. Her er alt pære dansk igjen med de flotteste badestrender vi har slått oss ned på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.