Hårdførhedsliste 1942

Lurer du på hva som blir igjen av hagen din hvis det kommer en virkelig hard vinter? En skremmende tanke, men alle som har vært med ei stund har opplevd at dyre, fine planter som du har degget for i årevis ligger svartfrosne på bakken en vårmorgen. Det blir en del av gamet. Da blir det gjerne blankmispel og syrin et par år før du er ute på galeien igjen og handler inn noe som kanskje er på kanten til å klare seg. For jeg motstår alt unntatt fristelser, som Mae West sa det.

Vintrene 1979 og 1996 var fæle, men rekorden i forrige århundre hadde 1942. Om våren holdt danskene en opptelling over hvilke hageplanter som hadde overlevd vinteren og hva som hadde frostskader eller hadde strøket med: Hårdførhedsliste 1942.

«Hårdførhedslisten» inneholder mange overraskelser. Vanlig einer har f.eks skader, mens et tre som Halesia carolina er uskadd. Interessant lesning. Og det er mye sånt. Ta også med i regninga forskjellen i klima mellom Danmark og Norge. Eller må vi det? Det var under 40 kuldegrader i Danmark den vinteren og snødekket var kanskje bedre i Norge?

I blant er det visst sånn at Kong Vinter ler rått av klimasoner og slikt og bare meier ned klenodiene våre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.