Honningbær – hagesensasjonen!

Hardfør, nøysom og veldig god. Snart er den på vei inn i hagene våre, sterkt forsinket som seg hør og bør her i landet. I våre naboland er Honningbær nå godt etablert som spisefrukt. I Amerika er den bær nr. 1. Bare en planteskole i landet fører den i dag, og det er arten Lonicera kamtschatica som selges, ingen av sortene som er dyrket fram i forskjellige land. Det er synd, for Honningbær er selvsteril. Jeg plantet min busk i fjor og sjøl om den blomstret, ble det ingen bær. Det er altså snakk om en busk på en drøy meters høyde (sortene blir lavere) som ser ut som den velkjente Blåleddveden (Lonicera caerulea) som brukes til buskas på vanskelige voksesteder. Det er faktisk mange som mener at Honningbær er en varietet at Blåleddved og skal hete Lonicera caerulea var. kamtschatica. Men mens Blåleddved har giftige bær, er Honningbær spiselige. Derfor bør vi ikke begynne å kalle Honningbær for Blåbærleddved eller noe som kan føre til forvekslinger. Busken min ser trivelig og frisk ut med mange blomster fra midten av april av. Blomstene skal tåle mange kuldegrader og busken er hardfør i sone 7. Den tidlige blomstringa gjør at bærene modnes i slutten av mai. Derav navnet Maibær. som også er i bruk på ymse språk. Men det navnet er på norsk forbeholdt en Prunus-art. Honningbær finner vi igjen som «Honey-berries» og «Sibirische Honigbere» etc. At Lonicera kamtschatica vekker interesse også her i landet kan du se her. Hvis noen vet noen som selger sorter av Honningbær, vil jeg gjerne få vite om det. Det var ikke så gøy å bli snytt for de gode bærene i fjor. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at dette blir en slager når bare planteskolebransjen får hæla opp fra leira. Tenk det – modne, gode bær på en hardfør busk i slutten av mai!

 

4 hendelser på “Honningbær – hagesensasjonen!”

 1. Jeg bestilte fra Bakker for 4 år siden. Har vokst Jevnt og trutt, og i år kom det blomster – og nå modne bær! Bor v Lillehammer. De trives godt nede ved Mjøsa?

 2. May-Liss Harseth

  Hm! Jeg får fundere litt på det, Johan. Ditt tips om svenske Anja har jeg lagt bak øret. Skulle det bli at jeg og evt. flere satser på en bestilling fra Bakker, så hører jeg med deg om du ønsker å være med på den. Hagegal er forøvrig et bra forum som jeg hadde glemt bort en stund.

 3. Fint, May-Liss. Jeg er litt usikker på planter fra Bakker p.g.a. at noen på Hagegal rapporterte at plantene var råtne da de kom fram. Men jeg er villig til å bli med på ei bestilling hvis du (og flere) vil sende ei bestilling til Bakker.

 4. Hei Johan

  Dette var et veldig kjekt tips for oss (og sikkert mange andre også) om man bare hadde kunnet finne den busken. Vi er i startgropa i den nye hagen vår, og bærbusker står på ønskelista. Denne hadde passet perfekt.

  I går la jeg ut link på facebook til denne artikkelen, og lot folk vite at jeg (og du) ser etter Honningbær. En venninne svarte med link til hagespesialisten Bakker. Der kan man bestille busken og få den levert på døra. Frakten er 95,- uansett størrelse på bestillingen, og man kan forsikre seg mot transsportskader ved å betale 4,95 kr. (Vi kunne jo ha gått sammen om en bestilling.)

  Her er linken:
  http://www.bakker-norge.com/artikkel/honningbaer/

  Smil fra May-Liss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.