Ildbusken fra Chile

Embothrium coccineum

….Så jeg første gang i en hage i åsene ovenfor Pitlochry, «The Gate to the Highlands» i Skottland. Ved siden av Cardiocrinum giganteum, Kjempelilja, var det Ildbusken folk flokket seg om under dette hagebesøket. Makan til sterk rødfarge på blomstene og en slik kontrast mot mørkegrønt bladverk ser vi ikke ofte. Ikke blant busker og knapt mellom staudene. Chile-ildbusk (Embothrium coccineum) klarer seg dårlig lengre sør på den britiske øya. Det er i de kjøligste strøka av Skottland den trives best. Sommeren er sval her, omtrent som på Nordvestlandet i Norge – og i det sørlige Chile, som planten kommer fra. Vinteren i Pitlochry er også på linje med vinteren i Ålesund. Når du får høre at Ildbusken trives og setter frø både på Shetland og på Færøyene skjønner du sikkert at et oseanisk klima er tingen. Ild-busken blir på Færøyene snarere et Ild-tre. Frø fra Færøyene spirte på Arboretet på Milde ved Bergen og ble til fine busker som riktignok frøs ned en vargvinter (2010). Det gjorde ikke småplantene som hadde spirt av frø samlet lengre sør i Chile (som jo strekker en lang og krokete finger mot Antarktis). Klimaet her nede er tøft. Varmeste måned i Ushuaia på Ildlandet ligger på 9,6 grader og kaldeste på 1,3 grader. Det burde gi også islendinger og nordlendinger lyst til å prøve seg på Ildbusken.

Ødegårds plantesalg ved Haugesund har hatt Embothrium coccineum i sortimentet. Noen som har forsøkt med Ildbusk fra Ødegård i hagen sin, tro? I så fall kan du skryte av å ha en busk som blir bestøvet av kolibrier i hjemlandet. Skulle du en vakker dag gå tur i den eviggrønne Embothrium– og Nothofagus-skogen på sørkysten av Ildlandet kan du bli overrasket ikke bare av kolibriene (Sephanoides sephanoides), men også av en flokk papegøyer som farer forbi. Så helt som hjemme er det jo ikke. Glemte jeg å fortelle at Ildbusken også er eviggrønn? Ildbusken har tildels samme utbredelse som Apeskrekken, faktisk, og de to sees ofte i lag. Kunne vi få til noe sånt på Vestlandet? En annen art Ildbusk, E. lanceolatum skal være minst like fin som E. coccineum og dertil herdigere. Mange ser den som en varietet av Embothrium coccineum, men med en sørligere utbredelse. Jeg vet ikke om E. lanceolatum (Evt. E. coccineum var. lanceolatum) har vært forsøkt plantet i Norge.

Treet i Skottland er fotografert i slutten av juni. Blomstringa varer mer enn en måned, ble det opplyst. Ildbusken er billig i kosten. Godsaker som nitrogen, fosfor og kalium er helt overflødig. Gjødsling kan tvertimot ta livet av Ildbusken. Ellers gjelder det samme som du husker for Clematis; Sol i toppen, skygge på rota. Markdekkere for å kjøle Embothrium-røttene er en god idé. Kommer jordtemperaturen over 15 grader, kan det gå galt.

Embothrium coccineum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.