Kulepil

 

 

I moderne – små – hager, er det ikke lett å finne plass til trær. Men trær er jo liksom» taket» i hagen, da. Det blir noe flatt og kjedelig over en hage uten trær. Dumt da å plante trær som er et blikkfang ei uke i året og lite for øyet ellers. De populære prydkirsebærtrærne ‘Kanzan’ og ‘Kiku-Shidare-Kasura’ (jo, du ser dem hver dag) kommer etter min mening i denne kategorien. Trær for småhager bør gjøre flere ting – vakker bark, interessant fruktsetting, høstfarger, vakkert eller spesielt løv…. Aller best blir det om treet av seg selv får en skulpturell og slående form. Kulepil (Salix fragilis ‘Bullata’) er et slikt tre. Det er i tillegg både hardført og nøysomt og vokser dessuten fort. At slikt gjør treet godt egnet for offentlige miljøer, sier seg selv. På bildene ser vi hvor vellykket kulepila er i skolegården. Dette er i tillegg et tre som hadde tålt en hel del hærverk uten å bukke under. På det siste bildet er kulepila brukt til å skjerme en forhage mot veien. Det gjør jo heller ingenting at treet til alt overmål har atskillig å tilføre arkitektonisk med sin klare og distinkte form.

8 hendelser på “Kulepil”

 1. Helene Sønvisen Suhr

  Hei!
  Tror du vi får denne til å vokse i Finnmark? Har veldig lyst på rn sånn i hagen, men er usikker på om den takler klimaet og mørketiden?

 2. Jeg har hatt en hagedesigner på befaring, og i dag lastet jeg ned skissen for hagen. Tror at det var dette treet hun mente når hun skrev ‘kuleskjærpil’. Spent på om de selger det på hagesenteret.

 3. Takk for hyggelig kommentar! Jeg må også gi deg delvis rett, for hva er vel galt med å glede seg til noe veldig vakkert i elleve måneder av året? Forventningen er mye av opplevelsen, det er sikkert. Og jeg har også gått og fascinert studert drivene med blomster på bakken under ‘Kanzan’ mot slutten av blomstringstida. Men likevel; Hadde jeg bare plass til ett tre i hagen, spørs det om jeg ikke hadde bestemt meg for noe annet enn ‘Kanzan’.

 4. Jeg er veldig enig i det du sier om at trær gjerne bør tilføre noe til hagen gjennom hele eller flere deler av sesongen. Kulepilen er et god eksempel, som absolutt bør benyttes mer. Følte meg forøvrig litt truffet, da jeg selvfølgelig har en ‘Kanzan’ i hagen;) Er enig at den (og flere andre) kun har en svært kort sesong hvor den «stråler» – men til gjengjeld er det noe jeg gleder meg til å oppleve i flere uker før det skjer. Når blomstringen på treet er over, tar et rosa blomsterhav under treet over.

  Det handler vel litt om sammensetning av trær også, setter man tre trær ved siden av hverandre som alle byr på noe til forskjellig tid, vil de to andre la den siste få komme til sin rett når den har sitt høydepunkt. Når mitt hengende hjertetre står og lyser i gult og rosa til høsten, er det helt greit for meg at ‘Kanzan’ står anonym ved siden av.

  Mitt håp for norske hager på sikt er at vi får se mange flere vakre trær, og litt færre tujahekker… Din side er ihvertfall et godt bidrag til å oppnå det første!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.