Liguster og liguster?

Novembersol på ligusterhekk

Du har nemlig valget mellom å kjøpe en sort som feller bladene om vinteren og som er forholdsvis hardfør (sone 4) og en sort som er grønn om vinteren, men som er mindre hardfør (sone 3). Den løvfellende sorten heter ‘Listrum’ og den vintergrønne heter ‘Liga’. Det er disse to sortene av Ligustrum vulgare som dominerer i handelen på Østlandet. På Vestlandet og i noen planteskoler østpå kan en også få kjøpt vinterliguster (Ligustrum ovalifolium). Den må du bo i sone 2 eller kanskje i sone 3 for å våge seg på. I Fredrikstad vokser det store, flotte og gamle eksemplarer av vinterliguster som står uskadde etter fimbulvintrene 2010 og 2011.

På Rød herregård har de brukt ‘Liga’ til innfatningshekker. Slik som her ser den også ut i mars, eller nesten, da. Denne solskinnsdagen i november var temperaturen og solskinnet slik at om vi hadde opplevd noe sånt i april, ja da hadde vi nok alle sammen blitt våryre.

Ligusterhekk foran vinterhagen
Parterre av liguster

2 hendelser på “Liguster og liguster?”

  1. Da tror jeg at vanlig liguster, Ligustrum vulgare blir et godt alternativ til vinterliguster. Det er flere sorter: ‘Listrum’ er en dansk sort som er hardfør i sone 4. Det fins også norske sorter som kan klare mist det. Den danske sorten ‘Liga’ er delvis vintergrønn og muligens hardfør i sone 4 (bor i sone 3-4 sjøl og den er fin her). Når det gjelder vinterliguster, er den utsatt for skader i ekstra kalde vintrer, men den fryser aldri helt ned.

  2. Hei!
    Jeg bor 25 moh, på Stjørdal i Trøndelag. Her er det sobe H4, men enkelte flekker uti fjorden har H3.

    Jeg finner ingen fine alternativ til hekk jeg vil ha, annet enn vinterliguster. Så ser jeg at du benevner en sort som også har H4. Hvordan er denne sammenlignet med vinterliguster?

    Hekken vil stå relativt skjermet i hagen, og her er det ikke så ofte store mengder snø.

    Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.