Ligusterhekken – alternativ til tuja

 


Den vokser like fort som tuja, men stanser i tide (ligusterbusken blir ikke mer enn 2-3 m høy). Den klarer seg bedre på mager og tørr jord og er uendelig tolerant overfor klipping. Hekken kan holdes i den høyden du ønsker uten at ligusteren mistrives. Den er i hvertfall delvis vintergrønn og greinverket er så tett at den skjermer godt uten blader også. Den er tilsalgs som vanlige, billige hekkplanter. Ikke rart at i Fredrikstad (hvor bildet er tatt) er det flere mil ligusterhekk. Det som er rart er at ligusteren gikk av moten til fordel for tuja.

 

Har du forresten sett ligusteren som uklipt prydbusk? Ikke stukket inn i et kratt, men som blikkfang i hagen? Det er en aha-opplevelse.

14 hendelser på “Ligusterhekken – alternativ til tuja”

  1. Ja, ligusterhekken kan være smalere, men da bør den helst holdes lav. Ellers kan den bli snau nederst. For å ta et eksempel; Ligusterhekken som rammer inn roseplantingen foran Rød herregård er vel omlag en halvmeter både i bredden og høyden.

  2. Hei Johan,

    Takk for masse gode råd og tips her inne. Ser du skriver i en kommentar at hekken (liguster) blir en meter bred. Kan man klippe den så den blir smalere også? Tenkte å ha den inntil et gjerde og det er ganske smalt der..

    Mvh Janne

  3. Hei,

    Både tuja og gran tåler saltet dårlig og liguster er trolig ikke hardfør nok. Hvis beplantningen ikke behøver å være høyere enn 1.5-2m er blåleddved (Lonicera caerulea ‘Kirke’) et godt valg. Den verken skal eller bør du klippe. I tillegg er den pen og hardfør og dekker godt.

    Vennlig hilsen
    Johan

  4. Hei
    Bor i Elverum og skal ha en hekk oppå en liten voll mot en trafikkert veg, ønskelig at denne er tett hele året..HVA bør brukes? Blir Tuja ødelagt av salt? Hva med gran, eller Liguster?

    Mvh
    Ingrid

  5. Ja, skjæring er helt nødvendig for å få en tett og velformet hekk. Du skjærer den første gang tidlig på våren 2013, deretter hvert år på den årstida. Klipp hekken både på sidene og i toppen. På sidene korter du inn skuddene slik at hekken blir jevn. Hekken skal i tillegg smalne mot toppen. Du skjærer tilbake toppen av hekken slik at den legger på seg 30-40cm i høyden hvert år. Etter fire vekstsesonger skal du da ha en hekk som er 180 cm høy og 100 cm bred ved basis og halvparten i toppen. Hold hekken på dette omfanget fra da av.

    Gjødsel er det best å porsjonere ut i flere omganger om våren og forsommeren. En håndfull kunstgjødsel pr løpemeter tilsammen pr. sesong. Ellers anbefaler jeg luking som noe av det nyttigste en kan holde på med.

    Vennlig hilsen
    Johan

  6. Hei Johan

    Kjenner du til noen planteskoler som selger denne hekken (Liguster) i 1- 1,5 m høyde?

    Mvh
    Hege

  7. Hei,
    Vi plantet en liguster Vintergrønn hekk på sensommeren ifjor. Vi satte 5 planter per meter, den er ca 0,5 meter høy med 5-6 skudd per plante og ser ut til å trives godt.

    Skal/må/bør vi beskjære denne for at den skal bli tett og fin?
    Er det noen amdre spesielle hensyn vi må ta ift når den skal klippes, gjødsling, vanning, osv?

    Mvh Glen

  8. Hei Hege!

    Det er ikke lett å si, for lokale forhold har mye å si for overvintringsevnen. Her har den ikke vært vinterskadd, sjøl om temperaturen har holdt seg rundt -20 i perioder. Sone 4 skal ligusteren tåle, og det passer vel med Overhalla – sånn på papiret, ihvertfall. Står ligusteren i tung og dårlig drenert jord er nok det verre enn lave temperaturen.
    Vennlig hilsen
    Johan

  9. Hei
    Bor på Overhalla i Nord Trøndelag og skal plante ny hekk i vår. Vurderer Liguster men er usikker på om den er hardfør nok.

    Med vennlig hilsen
    Hege

  10. Hei Linda!
    Både Liguster og agnbøk er nøysomme planter, men begge er det mislykket å plante på tung, vannmettet jord. Liguster kan angripes av sopp hvis den står inneklemt uten god luftsirkulasjon. Derimot tåler liguster mer vind enn agnbøk. Agnbøk tåler mer skygge enn liguster. Du trenger en jorddybde til hekken på minimum 30-40 cm, helst noe mer. Agnbøk krever dypest jord av de to. Når du fyller på jord for planting er det viktig at den nye jorda blir arbeidet (frest/spadd) sammen med jorda som er der fra før. Det er ikke bra å plante i skikt av jord med helt forskjellige egenskaper.

    Vennlig hilsen
    Johan

  11. Hei Johan.

    Vi bor på ei hjørnetomt med mye innsyn. Nå er det et lavt gjerde på 37 meter der.
    Planen er å erstatte dette gjerdet med en høy og tett hekk.
    Vi bor på et byggefelt på Hvaler og det er dårlig jordsmonn her.

    Lurer litt på Ligusterhekk eller Agnbøk. Hva er positivt/negativt med disse?

    For å få nok jord tror jeg vi må bygge opp bed og fylle på godt med jord.

    Høres dette fornuftig ut?

    På forhånd takk for svar!

    mvh
    Linda

  12. Hei,

    At liguster ikke skulle være hardfør i Holmestrand stemmer etter min mening overhodet ikke, ihvertfall ikke når det gjelder vanlig liguster (Ligustrum vulgare). Vinterliguster (Ligustrum ovalifolium) er nok neppe noe å satse på om en ikke holder til på et spesielt lunt sted. Av vanlig liguster er sorten ‘Maslø’ den mest hardføre. Sorten stammer fra Vestfoldkysten et sted og er vår eneste norske sort, foreløpig. Sorten ‘Listrum’ (dansk) har jeg brukt som hekk her hos meg og den står uten vinterskade nå i vår. Det samme gjelder sorten ‘Liga’, som utmerker seg ved å være på det nærmeste vintergrønn. Men vinterskade på liguster er vel så mye avhengig av voksestedet. På steinete, godt drenert mark går det bra. Men jeg har sett nyplanta ligusterhekker nå i vår i Fredrikstad som varierte mellom hel- og halvdød. Men her var hekken planta på våt jord langs en sterkt beferda, og salta riksvei.

    Håper dette var opplysende.

    Vennlig hilsen
    Johan

  13. Heisan,
    vi ønsket oss et alternativ til Thuja og at det var vintergrønt og fant ut at lingusterhekk var jo et veldig bra alternativ, men ble faktisk ikke anbefalt det da vi bor i Holmestrand vestfold… ikke hardfør nok sa de! Noen kommentarer på det?
    Linguster ser kjempefin ut! Snufs!

    Vi har nå bestemt oss for Thuja Smaragd. Blir nok bra det også…bare at det er så mye av det! Thuja Brabant er helt uaktuell!

    Cathrine

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.