Norges største mammuttre

På Leikanger prestegård i Sogn ble dette mammuttreet (Sequoiadendron giganteum) plantet omkring 1880. I 1969 var høyden 22 m og omkretsen i brysthøyde 527 cm. Ved bakken var da stammen 8 m i omkrets. Ved mitt besøk i Leikanger i juli 2018 kunne jeg slå fast at mammuttreet hadde vokst siden 1969, men hvor mye? Se, det kan jeg ikke si. Et imponerende tre er det i alle fall. Hvor høyt kan mammuttreet bli i Norge? Vi vet at rekordhøyden i California er 94,5 m og at diameteren på dette treet er 38,6 m. «Vårt» tre har fortsatt mye å gå på, med andre ord. Det er sant å si heller ikke sikkert at Leikanger-treet er størst i landet. I Kristiansand ble det plantet et mammuttre i 1865 som i 1972 også var 22 m høyt og i Grimstad stod det i 1972 et tre som målte 23 m. Men begge disse to hadde dengang mindre omkrets enn «mitt» tre. Det har vært forsøkt å plante Sequoiadendron i kyststrøk på Østlandet og, men jeg har ikke opplysninger om hvordan det har gått med dem. Kan du hjelpe meg?

Sequoiadendron vokser i strøk med et ekstremt og tørt fjellklima. Mesteparten av nedbøren i Western Sierra kommer som snø på disse høydene. Overraskende er det derfor ikke at vi har slike flotte eksemplarer i Norge. Over Nordsjøen, i Skottland, finner vi Europas høyeste mammuttrær. Det høyeste av dem er for tida 54 m høyt. Det ble trolig plantet ikke så lenge etter at arten ble introdusert i Europa i 1853.

Borte ved foten av treet som er avbildet fikk jeg meg en overraskelse. Klint innpå mammuttreet står en apeskrekk (Araucaria araucana). De to er trolig plantet på samme tid. Det har ikke apeskrekken hatt godt av. Apeskrekktreet er et mye mindre tre enn mammuttreet fra naturens side og har her fått et noe skakt og undertrykt utseende. Men stammen er av anselig omkrets og treet vil nok bli gammelt i Leikanger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud