Parykkbusk

Parykkbusk har et utrolig utseende og har blitt en av mine favoritter. Men hvordan skal vi bruke den i hagen? Den rette plassen for Parykkbusk er i staudebedet som mørkerød, kulerund kontrast til alt det grønne og lyse. Slik er det jeg er vant til å se Parykkbusk. Eller, sa jeg vant til? Den er ikke akkurat noe en ser hver dag. Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ er tydeligvis ikke lett å få til. Til å være så vanlig i handelen, er det påfallende sjelden en ser den i. Og enda sjeldnere er det å komme over trivelige eksemplarer i full størrelse. Den oppgis å være hardfør i sone 2, men det er ikke det eneste kravet den setter. Den vil ha full sol og veldrenert jord med grus, stein og høy pH. En mannshøy ‘Royal Purple’ med alle sine krav oppfylt gjør rett og skjel for det engelske navnet «Smokebush».

Men det er ikke ‘Royal Purple’ som du kan studere på bildene. Det er arten Cotinus coggygria, som har vanlige grønne blad. Denne planten ser en neppe utenfor botaniske samlinger. Dumt det, for den er et par hakk mer hardfør enn sortene med røde blad. Blomstringen er også mer pålitelig hos villarten. Det er da du forstår navnet «Parykkbusk».

De som vil ha en større plante (et minitre!), som er hardfør og med røde blad og vakker vokseform bør velge Cotinus ‘Grace’. ‘Grace’ er en krysning mellom C. coggygria ‘Royal Purple’ og C. obovatus ogden er i hvert fall mer hardfør enn den første av disse . Du kan ikke velge noe bedre som «parasoll» ved sitteplassen eller som kontrast mot en lys husvegg. I en hage var innom i høst plantet jeg ‘Grace’ ved siden av Elaeagnus ‘Quicksilver’. Kontrasten mellom mørke og hvitskimrende blader er jeg meget spent på.

En Clematis viticella-sort klatrer i Parykkbusken
Purple
…og her et bilde av ‘Royal Purple’ – i bakgrunnen

2 hendelser på “Parykkbusk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud