Steinsetting på Hafslund

Hele gårdsplassen foran hovedbygningen. Storgatestein i rader dominerer, men kuppelstein er brukt ved trappa til venstre i bildet, dvs. der det er minst ferdsel

 

Overgang mellom storgatestein og kuppelstein
Kuppelstein-storgatestein som avgrensning-plen

Hafslund hovedgård har store arealer med belegningsstein. På gårdsplassen kan du se og lære mye om hvordan steinsetting har blitt utført opp igjennom tidene. Fagkunnskapen er imponerende. Spesielt er det interessant å iaktta variasjonen i steintyper, mønstrene i legginga og hvordan de har fått til en holdbar og vakker avslutning av flatene som er steinsatt.

Storgatestein er sånn cirka 15x20x15 cm og kalles lokalt for «padder» i motsetning til brostein (gatestein), som en kaller «lus». Kuppelsteinen varierer mye, men er for det meste av kålrotstørrelse og -form.

2 hendelser på “Steinsetting på Hafslund”

  1. Hei Nina,

    Duken trengs ikke hvis du skal ha belegningen på grunn som består av grus og stein. Hvis du derimot har leire eller silt i undergrunnen, er du nødt til å bruke duk. Bruker du ikke duk, vil telehiv og vannstrømming røre massene sammen til en grøt, som ikke er stabil. Men, det er klart, det betyr også mye for holdbarhetene om du skal kjøre bil eller bare spasere på belegningen.

    Vennlig hilsen
    Johan Strand

  2. ville du brukt duk hvis du skulle legge kuppelstein i dag? jeg er gartner og hagekonsulent og får jevnlig spørsmål om «grunnarbeidene» ved ulike typer steinlegging. min erfaring er at pukk + subbus + skikkelig komprimering er tilstrekkelig underlag for hageganger og gårdsplasser, uansett om man skal ha singel, sand, tråkkheller eller bark som gangunderlag. men du har kanskje andre erfaringer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.