Strömsdalen – Rhododendronparken i Strömstad

 stromdalen31-4

Pan-stroem

Mer enn tusen Rhododendron- og azaliabusker, et hopetall andre interessante surjordsplanter, Magnolia, sjeldne lønner og masse Hortensia. Det er noe av det du kan se i Strømstads grønne oase, bare noen minutters gange fra sentrum. Strömsdalen er en tjue mål stor «Woodland»-park mellom to bergrygger som går sørvest-nordøst mellom Karlavägen og Strömsvattnet. Fallet er mot nordøst. Det var i 2007 at politikerne sa ja til Rhodo-mannen Bengt Carlssons forslag om å anlegge en Rhododendronpark i en bekkedal som hadde blitt liggende ubebygd nesten midt i byen. Beplantningen ble gjennomført deretter. Bengt har forklart at noe av hensikten var å prøve ut hva som kan klare seg i hagene i Nordre Båhuslen. Det fikk man gjort til fulle, for det kom to harde vintre på rappen, 2009/10 og 2010/11. Status etter disse påkjenningene var at en del sorter så noe medtatt ut, men at det aller meste var i live. Etter den mer normale vinteren 2011/12 var parken tilbake på sporet. Selv om mange år vil gå før beplantningen når full utvikling, gjør parken likevel et ferdiggått inntrykk. Alle de store trærne hadde jo naturen sørget for at var på plass. Alle steinarbeidene, stiene og bekken gjør også mye av seg. Bekken ender i en dam som er gravd ut nederst i dalen, komplett med sumpplanter og japansk bro:

stromdalen32-6

Strömstad har startet opp med en aldri så liten hagefestival i midten av mai i parken. Foredrag av kjente hageeksperter, planteloppemarked etc. Håper det blir en tradisjon! Det har også blitt avholdt  vandringer i parken under ledelse av Bengt Carlsson. Carlsson eier den kjente Rhododendronhagen og planteskolen «Klöva» et par mil unna. Rhododendronene han har introdusert fra Sørvest-Kina har blitt plantet i «Klöva» og de beste av dem har deretter fått sin plass i Strömsdalen. Dessverre er ikke etiketteringa i Strömsdalen den beste, men her er ei liste over arter som Bengt Carlsson har plantet:Rhodoliste3

Rart å tenke på at et slikt prosjekt som Strömsdalen er utenfor rekkevidde for byene på norsk side av grensen. Er det pengene eller er det viljen og fantasien det skorter på?

[portfolio_slideshow id=6841]

1 hendelser på “Strömsdalen – Rhododendronparken i Strömstad”

  1. May-Liss Harseth

    En fantastisk park ut fra hva man se av dine bilder, og fler bilder jeg har funnet på nettet.

    En liten kommentar til teksten din. I følge Strömstads kommun har parken gjennomgått en restaurering. «…med ett bestånd av äldre uppväxta lönnar, alar och björkar planterade under 1800-talet …»

    Ha en god tur til parken i dag sammen med Halden Hagelag!

    Hilsen May-Liss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.