Supert lite tre

 

Ikke mange trær blir planta i norske hager. Det er ikke plass til hestekastanje eller eik i de fleste moderne hager, knapt nok bjørk. Men noen småtrær er populære, slik som prydkirsebær og purpurapal. Vakre i blomstringen, men hva så? Sortimententet (og fantasien) trenger nok å bli utvidet en smule. La meg legge inn et godt ord for kulepil (Salix fragilis ‘Bullata’). Kulepil ser ut som om noen har klipt krona til kuleform med flid og tålmodighet. Men sånn blir den altså av seg sjøl – tett og regelmessig krone på en rak stamme som er 1-2 m høy. Meget nøysom og lettvint plante  – som blir hvor høy? Sortslista sier 8-10 m, noe optimistisk? Jeg har ikke sett utvokste eksemplarer her i landet ennå (for kulepil er ny i Norge), men alle svenske angivelser sier mellom 3 og 6 meter som endelig høyde. Det stemmer også med publiserte bilder på internett.

På bildet kan du se et par nyplanta kulepiler i en hage i Halden. Brukt som skjerm i et inngangsparti er den nær sagt ideell.

2 hendelser på “Supert lite tre”

  1. Ja, de trærne burde jeg faktisk ha visst om, så ofte som jeg har gått i den parken. Beklager at jeg var så bombastisk med hensyn til høyden. 16. juni i år publiserte jeg forresten et nytt innlegg om kulepil. Der har jeg bilder av et tre i Halden som ikke kan være så langt unna 8 m høyt.

  2. Ole Billing Hansen

    Oppgitt høyde for Salix fragilis ‘Bullata’ er ikke «bort i natta», men evt. bort i universitetsparken i Ås (sone 4). Der er trær plantet i 1944 8-10 meter høye. Men det kan jo finnes ulike kloner med samme navn på markedet(?). Trehøyden vil selvfølgelig også variere med om trærne står fritt, eller om de konkurrerer med nabotrær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.