Svensk hagesenter – sjeldne planter

Munkedals plantskola

Munkedal er et lite sted, men holder seg med et hagesenter som overgår de fleste hagesentre på norsk side. Å gå rundt i Munkedals plantskola er rein skattejakt. Du står plutselig overfor planter som enten bare er kjent fra bøker eller i høyden fra botaniske hager. Dette kjøper altså svenskene og setter i hagene sine. Betjeningen i plantskolan er klare i sin tale: «Varför bara planta sånna tråkiga växter som fins i kommunala anläggningar?»

Her er noen smakebiter fra sortimentet (klikk for å forstørre):

Planter

Lønner
Rhododendron 'Gomer Waterer'
Azaliaer
Halesia monticola
Rødhyll!
Katsuratre med røde blad
Laburnocytisus
Laburnocytisus
Viburnum
Acer shirazawanum
Diverse valnøttrær

 

 

 

5 hendelser på “Svensk hagesenter – sjeldne planter”

 1. Hei!

  Vestby planteskole, Hafslundsøy ved Sarpsborg, har tysbast til salgs. Stikkelsbæsorten ‘Invikta’ har de på Onsøy planteskole, Manstad. Eplesorten du nevner kjenner jeg ikke til. Leddveden med spiselige bær, er det Lonicera camtchatica?

  Vennlig hilsen
  Johan Strand

 2. Hei!
  Er det noen sted en kan kjøpe en tysbastbusk? Også Stikkelsbær Invicta og eple Tocuku.
  Eller noen som kan bytte mot noe annet? Jeg har en del «eksotiske» planter i min hage:
  – Shizandra Sinesis
  – Ull kirsebær
  – Leddved fra Amurreigionen med spiselige bær.
  Vi bor i Vestby, alle sammen. 🙂

 3. De har tilsvarende høstdager på Ramme hvor Tommy Ahnby har med et stort utvalg spennende planter. Man kan gå helt amok 🙂 Listen fra vårdagene ligger på nettet. Havlyst (parkanlegget på Ramme) er en drøm og absolutt noe man burde få med seg. Ellers vet jeg at Vestby Planteskole i Sarpsborg får en del av sine planter fra Gullmarsjfjorden, og kan sikkert bestille om man ønsker noe spesielt.

 4. Jeg har ikke vært på Ramme gård, men tror at det er Tommy Ahnby fra Gullmarsfjordens plantskola som selger planter der. Denne planteskolen ligger noen få kilometer fra Munkedal og forhandler så vidt jeg vet alle plantene som en finner på Munkedals plantskola og mange flere, dessuten.

 5. Katsuratre heter vel Hjertetre på norsk. (Jeg går utfra at det er en Cercidiphyllum vi snakker om.)Jeg tror det var denne planteskolen som solgte planter på Ramme gård da den var åpen for publikum i våres. Det mørkbladede hjertetreet var til salgs der. Det var et spesielt vakkert tre og hadde det ikke vært for at det var en dame som sto og holdt på det…

  Jeg har vurdert tanke på å reise over grensen, men har slått det fra meg pga. styret med toll og sunnhetssertifikat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.