Trillium – den vakreste av alle

Trillium grandiflorum holder jeg for å være den fineste planten vi kan ha i hagen – om en ser på en enkelt blomst. Formen er geometrisk enkel, elegant og eksotisk. Treblad heter den på norsk – skjønt få av dem som planter dem kaller den noe annet enn Trillium. Tretallet viser uten videre at denne blomsten hører til blant de enfrøbladete plantene. Liljefamilien, som Trillium tilhører, har alle deler av blomsten delelig på tre. Slektskapet med gress og starr er tydelig, for de har har jo også tre-tallige blomster, om en ser nærmere etter. Trillium-slekta inneholder omlag femti arter i Nordamerika og i Østasia. T. grandiflora vokser vill i Appalachene. Den har samme rolle i vegetasjonen der som hvitveisen har hos oss. Har jeg lest, men jeg syns det høres så fantastisk ut at jeg ikke riktig vet om jeg skal tro på det. Jeg har tenkt å plante mitt eksemplar i surjordsbedet. Men jeg har sett at planten trives i vanlig hagejord bare den inneholder humus nok til å holde seg fuktig og ellers får noe skygge. Da blir Trillium grandiflora til ei tue som i årenes løp blir temmelig stor og bærer 50-100 blomster hver vår.

Trillium så jeg første gang i hagen til plantesamleren Johannes Hovland i Øystese. På den tida (1981) var Stortreblad (T. grandiflorum) ikke råd å skaffe noe sted. Johannes satte den meget høyt, men foretrakk den fylte utgaven av arten. Det kan jeg ikke si meg enig i. De yndige linjene og  det enkle prinsippet i tretallsblomsten tiltaler meg mer.

Johannes Hovland satte Moraea på førsteplassen av alle blomster. Moraea er en slektning av Iris som jeg lurer på om noen andre har erfaringer med og synspunkter de vil dele.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud