Trompettre i Norge – ikke noe problem!

 

Catalpa Catalpa-2

Neida, etter den sviende vinteren vi hadde, blomstrer Catalpa bignonioides her som om ingenting har skjedd. Store, tropisk utseende blad og orkideaktige blomster må da vel vekke interesse?

Blomstringen inntreffer i juli og varer utover i august. Et eksotisk tre å ha på plenen, ideelt til parasoll-bruk og til å få naboene til riktig å strekke hals over hekken. Hvorfor blir ikke Catalpa plantet oftere? Fra forsøksplantingen på Ås og på Tøyen har vel ryktet spredd seg om frostskader, uteblitt blomstring og død. Dårlig ry må Catalpa drasse på lenge, for større er ikke miljøet i Norge.

Hvilke arter og sorter av Catalpa har vi? Catalpa bignonioides er et amerikansk tre som er temmelig enerådende. Det er et tre fra sør-øst USA. Sone 0-1 i følge flere forfattere. Jeg stiller spørsmål ved det. Catalpa speciosa er en annen amerikansk art fra traktene nord for C. bignonioides’ utbredelsesområde. Den er mer hardfør, sone 2-3. Catalpa ovata fra China er enda mer hardfør, sone 3. Hybriden mellom C. bignonioides og C.ovata heter Catalpa x erubescens. Det er denne Catalpa’en som selger best i Norden. Den har blad som er mørke ved utspring og er hardfør i sone 3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud