Valnøttreet brøyter seg opp

 

Juglans cinerea

Smørvalnøttreet mitt (Juglans cinerea) var ei nøtt høsten 2005. Det avsluttet 2006 som en frodig plante som var i ferd med å bli for stor for potta og i fjor nådde det 1,5 m. Denne våren bare tar det fart og marsjerer i vei mot nye mål. Ikke noe mildt og vart løvsprett som hos bjørka (men samtidig med den), mer som en rambukk mot himmelen. Alt i fjor var det lille treet en perfekt liten palme med trekvart meter lange finnete blad og ingen forgreining. Hvor stort blir det? Alle smørvalnøttrær i Norge har stått inniblant andre trær og har gått rett til værs og har endt som ei «knappenål» på 10 meter. Men jeg vil gi det sol og luft og venter at treet flater ut og danner ei bred  krone i en høyde på 5-7 m. Nøttene? Tja, du kan jo lese litt om den saken her.

5 hendelser på “Valnøttreet brøyter seg opp”

  1. Hei!

    Valnøttrær skal ikke beskjæres om våren eller om vinteren. Det er kjent fra gammelt av at de blør mye hvis en skjærer på denne tida. Gammel visdom sier at september er den rette tida. Mitt valnøttre har jeg skåret i juli, uten problemer. Så jeg vil konkludere med at en kan skjære i juli, august eller september. Trær som har kommet i bæring ville jeg skjære i juli eller umiddelbart etter høsting. Men hvorfor skjære valnøttrær? Det blir ikke flere eller bedre nøtter av å skjære dem. Det kan være aktuelt å skjære dem for å regulere formen eller størrelsen på trærne. Men her tror jeg at det betyr mye mer om treet får mye eller lite lys. Trær som har stått inniblant andre trær er høye og slanke med få greiner på den nedre delen av stammen. Får valnøttrær derimot sol og god plass blir trekrona brei, flat og lav av seg sjøl. Personlig har jeg bare erfaring med å skjære Juglans cinerea. Jeg har fjernet greinene nedenfra for å lage meg et parasollformet tre. Når det har nådd en høyde jeg syns passer, kommer jeg til å fjerne toppskuddet, slik at treet flater ut i toppen, som en palme. Jeg har skåret vekk halvparten at bladmassen i år på denne måten – uten at det ser ut til å affisere treet det minste.

    Vennlig hilsen Johan

  2. Ok, spennende! Jeg håpte de nøttene jeg fant på bakken i botanisk hage om våren ville være klare for å spire i jord & varme, men kanskje ikke. Nå har jeg hvertfall noen svarte valnøtter i kjøleskapet som jeg nok ikke rekker så før høsten, så de stikker jeg i jorda rett før vintern kommer.

  3. Jeg tror nøttene bør såes om høsten, ganske umiddelbart etter at de har falt fra treet. Det har ihvertfall funka for meg. På denne måten spira smørvalnøtt fra Botanisk hage og vanlig valnøtt fra et tre i Halden. Jeg legger nøttene i potter og så gjør vær og vind resten. Noen nøtter av vanlig valnøtt jeg heiv inn under en busk ble forresten fine planter alle sammen.

  4. Hei!

    Jeg har bestilt litt forskjellige valnøtter fra det store utland, og forsøker å så de. Prøvde meg med noen jeg hadde plukket i botanisk hage i Oslo i våres, smørvalnøtt og vanlig valnøtt, men det gikk dårlig. Har du noen tips for å få til nøttene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.