Valurt

….er vakre blå blomster i vinden og solskinnet en junidag. Før og etter blomstringen ser valurt nærmest ugressaktig ut. Sjelden å se i staudebedene, for å si det som sant er. Bare i bondehagene finner vi valurt i dag. Det er synd, for den blomstrer lenge og tåler stiv og tung jord. Den avbildete arten er Symphytum asperum, som på norsk heter Forvalurt. Jeg har plassert valurten i min hage etter at jeg fikk tak i den på en gård der jeg anla staudebed. Nå har jeg blitt glad i den flotte stauden og den liker seg i den leirete, våte hagen min. Flere andre Symphytum‘er er aktuelle for hagen. Pluss at vi har en vill art som jeg kan huske fra Borøya i indre Oslofjord.

2 hendelser på “Valurt”

  1. Takk for interessante opplysninger, spesielt det med kaliuminnholdet. Da skal jeg prøve med valurtkompost under rosene. Om virkestoffene vet jeg omtrent ingenting. Det jeg vet er at Forvalurt ikke er den gamle medisinplanten, men innført hit på et langt seinere tidspunkt for å brukes i dyrefor. Når det gjelder spredning, har jeg ikke hatt problemer de tre åra forvalurten har stått her. Tvertimot har Forvalurten vært på vikende front overfor Rusoløye (Rudbeckia) som jeg plantet ved siden av. Jeg blir nødt til å flytte Forvalurten til våren om den skal klare seg. På gården der jeg hentet Forvalurt hadde den spredd seg moderat og så vidt jeg kunne bedømme hadde det hovedsakelig skjedd ved hjelp av frø. Den stod opprinnelig i et stort staudebed på næringsrik jord og hadde ikke bredd seg nevneverdig der.

    Vennlig hilsen Johan

  2. Dette var interessant. For oss som ivrer for økologisk hagebruk er valurt et viktig plante. Den kommer tidlig opp om våren med store blader som er flotte til jorddekke. Valurtbladene er også en riktig god kaliumkilde – det gjør den til en god ressurs både for rosebedene og i gjødelvann. Problemet med valurt er etter min erfaring at der den trives, trives den litt for godt…… Den formerer seg både med frø og ved rotvekst, og den solide pæleroten er vanskelig å grave opp fordi den lett brekker – og opp fra hver eneste lille rotbit vokser det opp en ny, særdeles livskraftig plante. Dette er min erfaring med vanlig valurt, symphytum officinale.
    Vet du om «din» valurt, fórvalurt, inneholder omtrent de samme virkestoffene som vanlig valurt? Og, enda viktigere: Er spredningen et problem i din hage?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.