Viftelønnens tøffe fetter

Acer pseudosieboldianum i løvspretten

Korealønn eller mandsjurisk lønn? Acer pseudosieboldianum vokser begge steder, så da tenker jeg at den skal hete …….Mansjurisk viftelønn! Da har du svaret på hvorfor A. pseudosieboldianum er en mer hardfør og tilpasningsdyktig plante enn Viftelønnen, Acer palmatum. Trær som vokser på Asias fastland må tåle hardere vilkår enn det som bys ute på øyene. Litt mer nomenklatur: Acer japonicum heter naturligvis Japanlønn på norsk. Men A. palmatum er den folk flest kaller «Japanlønn» og på svensk har det blitt offisielt. Dessuten har vi en art som bærer navnet Acer sieboldianum, og den vokser i Japan. «Pseudo-» måtte derfor med i artsnavnet til Mansjurisk viftelønn, dessverre. Herr doktor Siebold burde være fornøyd, nå. På svensk heter den «Manchurisk solfjäderslønn», forresten. Men det blir nok i meste laget for en norsk navnekomité, tenker jeg.

Lønnetreet mitt ble plantet høsten 2017 og var uskadd våren som fulgte. Det vokser langsomt, kan jeg si, etter å ha sett to voksesesonger. Frosten 3.5.2019 fikk noen av skuddspissene som hadde brutt til å visne. Skadene kom på ny da det frøs på i mai 2020, men de var lettere denne gangen. Men nye knopper bryter kjapt efterpå og A. pseudosieboldianum ser fin ut nå, allerede. Kanskje vi får se litt større tilvekst denne sommeren?

Sortslista oppgir hardførheten til sone 4-5 og høyden til 4-6m. Mitt inntrykk er at dette er en mer vital art enn Acer palmatum og ihvertfall mer vital enn A. japonicum. Den har mye å by på gjennom året: Pen form, blomstring (ikke sett ennå), interessant løvsprett, vakkert, friskt bladverk og lysende røde høstfarger.

Acer pseudosieboldianum, den tredje våren hos meg. Høyde 1,5m. Det har gått fjorten dager fra det første bildet.

2 hendelser på “Viftelønnens tøffe fetter”

  1. Hyggelig at du fikk utbytte av å lese bloggen. Jeg har hatt Acer pseudosieboldianum i hagen i 4 år nå og den er i ferd med å utvikle seg til et velformet lite tre. Det eneste negative inntraff ei frostnatt i mai 2019 som skadet nyveksten i toppen av planten, men skadene er forlengst reparert nå. Det ser ut til at vokseformen er mer opprett enn det som er vanlig hos kultivarene hos A. palmatum. Jeg har også arten Acer palmatum i hagen og dette treet har samme vokseform som A. pseudosieboldianum.

  2. Hei! Jeg har vært gjennom bloggen din både to og tre ganger – takk for mye interessant lesning!

    Jeg ser at den i engelsk litteratur kalles både «korean maple» og «purplebloom maple». Jeg fant også en krysning mellom japansk og mansjuriansk lønn; Acer pseudosieboldianum x palmatum ‘Hasselkus’. Denne har visstnok den japanske lønnens utseende kombinert med den mansjurianske lønnens kuldetoleranse.

    Håper på flere innlegg, jeg koser meg med lesningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.