…og til og med blomstrer? «Ja, men jeg har ikke tenkt over muligheten», er vel det vanligste svaret på det spørsmålet. Det er mange ting du kan gjøre: Jobbe med effektbelysning i hagen, lokke fugler dit, sørge for at utsikten fra stuevinduet har mye å by på, plante vintergrønne planter med prydverdi (kristtorn med bær), interessante fruktstander (Euonymus, sargentapal, prydgress), stammer med vakker bark (Stewartia, stripelønn, bjørk o.a.)… Men også blomstring er en mulighet. Virginiatrollhasselen (Hamamelis virginiana) som er avbildet ovenfor har vært i blomst lenge på denne tida og vil holde koken til innunder jul. Deretter vil andre Hamamelis-arter ta opp tråden så snart vi får en mildværsperiode av noen lengde. Vi må heller ikke glemme julerose (Helleborus) som kan leve opp til navnet en mild førjulsvinter.
Her kommer en pekefinger: Om vinteren er inngangspartiet viktigst i hagen. Hver dag, uansett vær og årstid passerer vi det vi har valgt å pynte opp med her. Dumt da at så mange glemmer inngangspartiet i hageplanlegging. Uteplasser er viktig, men om vinteren behøver vi noe vakkert og kjært som ønsker oss velkommen hjem i det vi snubler gjennom is og snø mot døra. Hva med kristtorn fulle av røde bær mellom klipte buksbomkuler, belyst av uplights på bakken? Noen som sa julestemning?
Men rosinen i pølsa for et vinterlig inngangsparti har jeg spart til slutt: Keiserbusken, eller hva-den-nå-skal-kalles, planter du selvfølgelig rett utafor døra di. Gjennom hele vinteren kan du da ikke bare undre deg over at busken står med rosa blomster, men at de dufter, til råga på alt! Blomstringen starter i år i oktober, men kan vel drøye litt når det holder seg kaldt om høsten. Det fantastiske er at blomstene tåler vinterkulda. Og varmegrader bringer fram flere av dem. Formen på busken er smal, så den passer godt der plassen er begrenset. Den beste keiserbusken heter Viburnum x bodnantense ‘Charles Lamont’. Det offisielle navnet er «Duftkrossved». Et håpløst navn, med tanke på hvor mange Viburnum-arter som dufter.